Kötészetünk

Nyomdánkban számos kötészeti eljárás elérhető. Az, hogy a végtermék mennyire lesz tartós és szép, nagyban meghatározza a kötészet minősége.

Biegelés, stancolás

A feldolgozás során vágjuk, sok esetben összehordjuk, hajtogatjuk biegeljük az íveket. A vastagabb papírokat, kartonokat csak akkor lehet törés nélkül szépen meghajtani, ha hajtás előtt egy tompa késsel megnyomjuk az anyagot egy vonal mentén, azaz biegeljük. Ez az eljárás biztosítja a kiadványok, mappák könnyebb záródását. Biegeléssel készülhetnek dossziék, dobozok, könyvborítók és meghívók. Az ajándéktárgyak, csomagolások előállítása során gyakran kell stancolni, azaz kivágó szerszámmal formára vágni a termékeket. Különböző vastagságú papíroknál más -más technológiát alkalmazunk.

Fóliázás, lakkozás

A termékeink legtöbbjénél alkalmazunk különböző felületnemesítési eljárásokat, amivel egyrészt tartósabbá tudjuk tenni a nyomatokat, másrész esztétikai szempontból fontos része a megjelenésnek. Sok termék exkluzív megjelenést kap olyan eljárásokkal, mint a lakkozás, fóliázás, UV lakkozás, dombornyomás vagy prégelés. Mi ezeket az eljárásokat alkalmazzuk a felületek kiemelésére, a megrendelő igényei szerint.

Kasírozás

A mappák, könyvborítók, díszdobozok vagy pl. puzzle esetében kasírozzuk az anyagokat, mely során egy vékonyabb nyomtatott ívet, egy keményebb egyenletes hordozóra préselünk.

Irkafűzés, tűzés, spirálozás

A füzetek lehetnek irafűzöttek vagy spirálozottak, de a naptár termékeinknél is ezeket az eljárásokat alkalmazzuk. A fém ikerspirállal kötött naptáraknál kiadványoknál minőségi spirálokat használunk, melyeknél számos színt lehet már választani a kötésnél. Nagy tapasztalatunk van keménytáblás határidőnaplók, jegyzetfüzetek spirálozásában, mely minőségi kivitelezésénél fontos szempont a megfelelő méretű borító és spirál kiválasztása, hisz ettől függ a termék lapozhatósága. Vannak olyan termékeink is melyeknél fontos a kötés esztétikuma mellett a kötés bonthatósága is. Erre is vannak már speciális megoldások, gyűrűs szerkezetek melyek már szintén elérhetőek kötészetünkben.

Keménytáblás könyvkötés

A keménytáblás könyv kötése egy költségesebb, de tartósabb kötési mód. Hosszú időn keresztül megtartja formáját. Ezt a módszert leginkább exkluzív kiadványok esetén javasoljuk. Egyedi könyvnyomtatás, könyvkiadás esetén ez a legmegfelelőbb választás, időtálló, elegáns kivitel.

A keménytáblás könyvkötés során a belívek ragasztókötéssel, tűzéssel vagy cérnafűzéssel rögzülnek egymáshoz. Mi ragasztókötést vagy tűzést alkalmazunk nyomdánkban. A borítótábla általában 1,5 mm-es szürkelemezre kasírozott nyomott ív, ami mindig matt vagy fényes fóliázott felületvédelmet kap. A két egységet elöl és hátul úgynevezett előzék köti össze. Befejező műveletként a nyitóbiegelés kerül kialakításra, mely megkönnyíti a használatot az első kézbevétel során.