Szerkesztő használata

Mit kell tennem, hogy használni tudjam a szerkesztőt?

Az első lépés minden esetben a regisztráció. Regisztráció nélkül csak a termékek előnézeti képét tudod végig lapozni, de a szerkesztő nem elérhető. Miután regisztráltál, lépj be! A legkönnyebben úgy tudod ellenőrizni, be vagy-e jelentkezve vagy sem, hogy a neved alatt, a jobb oldali menü sorban látható a „Kilépés” felirat is.

Bejelentkeztem. Mi a teendő?

Válaszd ki a neked szimpatikus terméket, amit szerkesztenél! Nézzük, mit kell tenned, ha például A4-es, álló falinaptárt szeretnél!
Szerkeszthető termékek alatt, a Falinaptár menü pontra kattintva megjelenik az összes fali naptár kínálat egy-egy előnézeti képpel (A3-as álló naptár, A3-as fekvő naptár, A4-es álló naptár, A4-es fekvő naptár). Ezek közül válaszd ki a Falinaptár A4 álló terméket.
Az előnézeti kép nagyban is megjelenik, az alatt találod a naptár általános jellemzőit (méret, papírminőség stb.), az árát, alatta pedig a Sablonokat.
Ha nem tudsz dönteni az előnézeti képek alapján, kattints a sablonra és lapozd végig a naptárat, hogy minden oldalát lásd!
Ha sikerült kiválasztani a megfelelő sablont, nincs más hátra, mint rákattintani a „Szerkesztem” gombra, és a szerkesztő máris elkezd betöltődni!
Első lépésben a „Template választó” ablak nyílik meg, ahol kiválaszthatod a szerkeszteni kívánt sablont. Majd a „Tervező” vagy „Következő” gombra kattintva betöltődik a szerkesztő felület. és a kiválasztott sablon.

Figyelem: Naptáraknál fokozottan ügyelj rá, hogy olyan sablont kezdj el szerkeszteni, amilyen kupont rendeltél! Ha A4-es álló falinaptárhoz vettél kupont, de A3-as falinaptárt szerkesztesz, nem tudjuk elfogadni hozzá a kuponkódot.

A szerkesztőben vagyok. Hogyan tovább?

A következő lépés a képfeltöltés! Érdemes az összes felhasználni kívánt képet egyszerre feltölteni, de ha később a szerkesztés alatt újabbakat szeretnél hozzáadni, az is lehetséges.

Milyen formátumú képeket használhatok?

A szerkesztő jpg, jpeg, tiff, gif, png, psd, bmp, formátumú képekkel dolgozik. Próbáld mellőzni a kicsi, pár kilobájtos képeket, mert ezek pixelesek, homályosak lesznek a nyomtatásban!

De arra figyelj, hogy egy kép mérete ne haladja meg a 20 MB fájl méretet!

Tipp: Hogyan tudod ezt ellenőrizni? Jobb gombbal kattints a képedre, majd a tulajdonságoknál menj a Részletek fülre.

Hogyan töltsek fel képet?

Ehhez a „Saját képeim”»”Feltöltés” gombra kell kattintanod (fényképezőgép ikon), majd kiválasztani, hogy honnan szeretnél képeket betölteni. Lehetőséged van  a saját gépedről, a Facebookról, vagy akár az Instagram albumodból is válogatni! (Figyelem: ez a funkció jelenleg nem működik, kérjük csak saját gépről töltsön be fényképeket!)

Ha a saját gépedről töltenél fel képeket, a feltöltés gombra kell kattintani, ahol a felugró ablakban a saját gépedről tudsz képeket böngészni.

Tipp: Érdemes lehet egy mappába előre összegyűjteni a kívánt képeket, hogy ne kelljen annyit keresgélned!

Hogy tudom a feltöltött képeket betenni a sablonoldalakra?

A sablon oldalakon szürke képet imitáló képkeret, illetve egy benne álló „Képbetöltés” felirat jelzi a képkeretet, közepén egy kék színű gombbal. Ez a fotóid helye, ide kell betenned őket. Hogyan? Csak kattints a kék gombra és válaszd ki a képet az albumodból és kijelölés után nyomd meg a „beszúrás” gombot! A kép automatikusan beugrik a helyére. Ha a kép nem megfelelő felbontású, hanem túl kicsi az adott képkeretbe, akkor a kép alján felugrik egy háromszög táblában egy felkiáltójel! Cseréld a képet egy nagyobb felbontásúra!

Figyelem: A felhasználtál képeket véletlenül se töröld ki a konténerből, különben a szerkesztett oldalakról is törlődik a fotó!

Nem jó a képkivágás. Ez így marad?

Ha nem vagy elégedett a képkivágással, van lehetőséged változtatni! Ha a képre kattintasz, megjelennek a formázáshoz szükséges eszközök (részletesebben lejjebb). A középen látható kéz ikonra kattintva szerkeszthetővé válik a képkeret tartalma, kedvedre mozgathatod a képet a keretben, átméretezheted, a kép alatt lévő forgatás gombbal pedig akár forgathatod is. A művelet elvégzése után, a képkeret közepén lévő kék pipa gombra kattintva kilépsz a kép szerkesztéséből.
Ha szeretnéd a kép fényerejét, kontrasztját, telítettségét állítani, vagy szürke illetve szépia árnyalatot szeretnél, az is lehetséges, ehhez nem kell mást tenned, mint a kép felett az „elem szerkesztése” gombra kell kattintani. Ugyanitt akár a hátteret is ki tudod törölni egy fotóról.

Tudom méretezni a képet?

Igen! Ha rákattintasz a képkeretre, oldalt és a sarkoknál csomópontok jelennek meg. Melyik mire való?
Az oldalsó pontokkal a képkeret szélességét és magasságát állíthatod. A sarki pontokat megfogva arányosan változik a kép mérete. Ilyenkor a betöltött kép is torzul, a felső menü sorban található „Képarányok visszaállítása” gombra kattintva vissza állítódik az eredeti képarány.

A képkeret feletti gombok mire valók?

A képkeret feletti gombokkal kitudod cserélni a képet a képkeretben, szerkesztheted a képet, és törölni tudod a képkeretet. Ha jobb egér gombbal kattintasz a képkeretre, további szerkesztő funkciók jelennek meg. Másolhatod, igazíthatod a képkeretet az oldalhoz, illetve egymás alá, fölé mozgathatod az elemet.

A szerkesztőben a felső menü sorban is vannak gombok. Mire valók?

A felső menü sorban megjelenő gombok az éppen aktuálisan kijelölt elemhez tartozó műveleteket jeleníti meg. (Ha a kurzort a gomb fölé mozgatod, kiírja a funkcióját.) Például ha szöveg keretet jelölsz ki, megjelenik a szöveg szerkesztést jelölő „ceruza” ikon, amira ha rákattintasz állíthatód a betű típusát, színét, sortávolságot, igazítást stb. De itt tudsz keret vastagságot, áttetszőséget, árnyékot beállítani, illetve másolni, igazítani, előre hátra mozgatni az elemeket.

Véletlenül kitöröltem egy képet! Mit csináljak?

Először is: semmi gond! A szerkesztő felső menü sorának elején van egy „Visszavonás”  gomb, azzal rögtön visszaállíthatod a törlést (vagy bármilyen műveletet), a „Megismétlés” gombbal pedig újból megismételheted. A legelöl lévő „Visszaállítás” gomb újból betölti a sablont az összes oldalra, és töröl minden hozzáadott elemet.

Hogyan tudok különböző elemeket hozzáadni az oldalhoz?

A szerkesztő bal oldali eszköztárjában több gombot is találsz: legfelül a „Szöveg hozzáadása” (rövid szöveg, és bekezdés), alatta az „Alakzat” (vonal, négyszög, kör), „QR kód” (QR kódot tudsz elhelyezni az oldalon vele),  „Saját képeim” (itt tudsz képet feltölteni a termékedhez), „Hátterek”, „Képkeret variációk” (több képkeret kombinációja), „Clipart” (sablonhoz tartozó díszítő elemek), „Képkeret” (ezekbe tudod beletölteni a feltöltött fotóidat), „Sablonok” (az oldalakra betölthető sablon oldalakat tartalmazza) gombot. Az előbbi „Képkeret” gombra kattintva megnyílik a képkeret konténer, és a „Beszúrás”-ra kattintva a sablonoldaladon középen megjelenik egy szürke kép, egy újabb képkeret. Ezt ugyanúgy meg tudod fogni és tetszőlegesen áthelyezni, mint a többi képkeretet.

Hogyan tudok szöveget hozzáadni?

A szerkesztő bal oldali eszköztárjában legfelül a „Szöveg hozzáadása” gombbal. Ha rányomsz, megjelenik két gomb, „Szöveg” és „Szövegkeret” melyekre kattintva a sablonoldal közepére helyez egy szövegdobozt, „Lorum ipsum” (kitöltő szöveg) felirattal. Belekattintva máris szerkesztheted a szöveget, vagy a felső menü sorban található „Ceruza” ikonra klikkelve. Sőt, a felső menü sorban lehetőség van formázni is: betűtípust, betű színt és betű méretet választhatsz, de megtalálod a szokásos formázási lehetőségeket is, mint a félkövér, dőlt és aláhúzott stílus. A szövegdobozt ugyanúgy tudod méretezni, ahogy a képkeretet.

A szerkesztő bal oldali menüje mire való?

„Sablonok”, „Hátterek” és „Képkeret variációk” tartalmát alkalmazhatjuk az adott oldalunkon, a „Clipart” konténerből pedig különböző díszítő elemeket húzhatunk rá.

Figyelem: Naptáraknál nem minden funkció elérhető!

Az alsó sávban mire valók a gombok?

A sablonoldalaid alatt egy számsort találsz, ezek a szerkesztett munkád oldalai. Kattintással és a két szélén lévő jobb-bal gombokkal is lépegethetsz közöttük.

Figyelem: naptáraknál ez a funkció nem elérhető!

Véletlenül kitöröltem egy oldalt!

Semmi gond, a szerkesztő fenti sávjában található „Visszavonás” gombbal visszavonhatod. Persze előfordulhat, hogy később vetted észre, már tovább szerkesztettél közben, és nem akarod, hogy a munkád is elvesszen a visszavonással. Mi a teendő ilyenkor?
Az „Oldal műveletek” „Plusz” gombbal újabb, üres oldalt adsz hozzá, majd a
„Sablonok” gombra kattintva kiválasztod a megfelelő oldalt, amit kitöröltél, vagy a „Képkeret variációk” alatt található keret kombinációkból újabb dizájnt tudsz kialakítani!

Plusz, üres oldalam van!

Ha fordított dolog történt, és plusz, üres oldalad van: mi sem egyszerűbb! Rámész a hozzáadott, üres oldalra, majd oldalt az „Oldal műveletek”-nél megnyomod a mínuszt.

Hogyan használjam a Navigációt?

A Navigáció a szerkesztő alsó sávjában, a jobb szélső oldalon található. A „Nagyító” „Kicsinyítő” ikonra kattintva nagyíthatsz és kicsinyíthetsz a képen. Ha az eredeti képméretre szeretnél visszamenni, a két ikon közötti százalék kijelző gombra kattints, majd az „Oldalra nagyítás”-ra. A legszélső gombbal ki-be kapcsolhatjuk a szerkesztést segítő négyzethálót, és beállíthatjuk az elemek igazítását. Mellette lévő gombbal teljes kijelzős módba kapcsolhatunk át.